ADLİYELER ‘ENGELLİ DOSTU’ PROJELERLE ENGELSİZLEŞİYOR
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adliyelerde engelli vatandaşlarımıza yönelik proje ve uygulamalarımızı hayata geçirerek, işlemlerini kolayca yapabilmelerini sağlıyoruz. Engellilere özel birimlerimiz hizmetleriyle engellilerimizin iş ve işlemlerini en kısa sürede hızlıca yapmalarını sağlıyor.” dedi.
Bakan Tunç: “Engelli olmak sorun değil, engelliye engel olmak sorundur. Engelli vatandaşlarımıza gösterilen ilgi, alaka ve destek, sosyal devlet anlayışımızın bir gereğidir. Azim ve kararlılıklarıyla tüm engelleri aşan, başarılarıyla göğsümüzü kabartan engelli kardeşlerimizin hayat standartlarını iyileştirmek, toplumsal hayata etkin katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Çünkü biz, birlikte güçlüyüz.”
ENGELSİZ ADALET
Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü projeler, adaletin erişilebilirliğini ve herkes için eşitliğini sağlamak amacıyla adliyelerin engelli dostu projelerle yenilenmesini içeriyor. Ayrıca, adalet arama mekanizmalarının geliştirilmesi için yeni uygulamalar hayata geçiriliyor ve engelli vatandaşların hizmetlere eşit erişimini sağlamak için özel çabalar harcanıyor. Son 9 yılda Adalet Bakanlığı tarafından ‘Engelsiz Adalet’ için 39 milyon 280 bin 443 TL kaynak ayrıldı.
3 BİN 976 PERSONEL İSTİHDAM EDİLİYOR
Adliyelerin engelli dostu projelerle yenilenmesinin yanı sıra, Ülke genelindeki kurumlarda çalışan engelli personel sayısı, 3.976 olarak da artırıldı.
ERİŞİLEBİLİR ADALET İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR SON HIZLA DEVAM EDECEK
Yapılan düzenlemeler çerçevesinde, bina girişlerine yakın engelli otoparkları, engelli rampalarının yanı sıra merdiven ve rampalarda engelli kullanımına uygun küpeşteler, görme engelliler için hissedilebilir yürüme yüzeyleri, danışma birimleri ve ön bürolarda engelli bankoları gibi önlemler alınıyor. Bununla birlikte, Braille alfabesi ile kabartmalı olarak yazabilen yazıcılar hizmete sunuluyor ve birçok adliyede engelli asansörleri bulunuyor.
Braille alfabesinin kullanıldığı asansörler, levhalar, bina haritaları ve sesli yönlendirme sistemleri gibi hizmetler sunuluyor. Bazı adliyelerde, engelli vatandaşlar için Engelli Danışma Bürosu bulunuyor; burada vatandaşlar giriş, gitmeleri gereken yerler ve yapmaları gereken işlemler konusunda bilgilendiriliyorlar. Ayrıca, ön büroda yer alan ‘Engelsiz Banko’ aracılığıyla engelli vatandaşlar, ihtiyaç duydukları belgeleri Braille alfabesi ile yazılı bir şekilde alabiliyorlar.
ÖDÜLLÜ PROJE
Adalet Bakanlığı tarafından ülke genelinde yaygınlaştırılan Engelli Dostu Adliye Projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca düzenlenen Herkes İçin Erişilebilirlik programında ödül kazandı. 2019 yılında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle düzenlenen bu programda, Erişilebilirlik Ödülleri çerçevesinde 7 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu. Adalet Bakanlığı, Kamu Hizmet Binaları kategorisindeki Erişilebilir Adalet Hizmetleri için ödül almaya layık görüldü.