ÖZEL EĞİTİME İHTİYAÇ DUYAN BİREYLERE VERİLECEK EĞİTİM DESTEĞİ NE KADAR OLDU?

ÖZEL EĞİTİME İHTİYAÇ DUYAN BİREYLERE VERİLECEK EĞİTİM DESTEĞİ NE KADAR OLDU?
REKLAM ALANI

Türkiye’de özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için sağlık kurumları tarafından verilen raporlar doğrultusunda, özel eğitim okullarında ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alması gereken görme, işitme, zihinsel ve bedensel engelli bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitim masrafları, devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu destek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği tutardan karşılanmaktadır.

Özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylere sağlanan destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, katma değer vergisi hariç olarak, bireysel eğitim için aylık 4.692 TL ve grup eğitimi için aylık 1.314 TL olarak belirlenmiştir.

Belirlenen miktarlar, Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu amaca özel olarak ayırdığı bütçeden karşılanırken, bu tutarı aşan kısmı ise ilgili kişiler tarafından karşılanır.

Sağlık kurumları tarafından verilen Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu ile en az %20 oranında engelli olduğu belirlenen bireyler ile 18 yaş altı çocuklara yönelik Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu düzenlenerek özel eğitim ihtiyacı tespit edilen ve özel eğitim değerlendirme kurulları tarafından eğitsel değerlendirme yapılarak özel eğitim okullarında ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alması uygun görülen görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bireylerin eğitim giderleri, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen tutardan karşılanır. Bu engelli bireylerin engel grupları, dereceleri ve eğitim programları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görüşü alınarak yönetmelikle belirlenir. bu hizmetten yararlananların gerçek dışı beyanda bulunarak fazladan ödeme almasının durumunda, bu fazla ödemelerin iki katı ve kanunî faiziyle birlikte ilgili kişilerden müteselsilen tahsil edileceği belirtilmiştir. Ayrıca, bu tür suçların özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezleri tarafından tekrarlanması halinde, kurumların açma izinlerinin iptal edileceği hükme bağlanmıştır.

ARA REKLAM ALANI

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.