TARİHTE İZ BIRAKAN ENGELLİLER

Engelli olmak, hayata tutunmak ya da bir başarı hikâyesi yazmak için hiçbir zaman engel olmamıştır. Günlük hayatın yorucu temposunda, bir engelli olarak yaşamsal faaliyetlerinizi sürdürebilmek zor ve zahmetli olabilir. Ancak bu durum, ne hayata küsmenize ne de ideallerinizden vazgeçmenize engel teşkil eder. Engellerini bir engel olarak görmek yerine, yaşamını olduğu gibi kabul eden insanlar, hayatlarının her evresini mutlu bir şekilde geçirip başarı öyküleri yazabilirler.

Değerli dostlar, bu yazımızda sizler için geçmişte başarılarıyla isim yapmış birkaç engelliyi ele alacağız.

Tarih boyunca kendilerini ispatlamış bu şahsiyetler, engellerini bahane ederek pes etmediler ve İnsan gerçekten istediğinde engelli olmanın pek de engel olmadığını gösterdiler.

Timurlenk

1336-1405 yılları arasında yaşamış olan Timurlenk, Türk Moğol soyundan gelmesine rağmen tüm Asya’yı istila edecek kadar başarılı olmuş bir hükümdardır. Tarihe meşhur Ankara Savaşı olarak geçen savaşta Yıldırım Beyazıt’ı esir alarak Osmanlı İmparatorluğunu sarsmıştır. Timurlenk’in adındaki “lenk”  eki, aksak anlamına gelmektedir. Savaşlar sırasında ayağından ve elinden aldığı yaralar ile çolak ve topal kalmasına rağmen ülkeler fethederek tarihe silinmez bir iz bırakmıştır.

ARA REKLAM ALANI

    Abraham LİNCOLN

    1809 ve 1865 yılları arasında yaşamış olan Abraham Lincoln’ın elleri ve parmakları birbirine göre orantısızdı, ayakları uzun ve inceydi, gözleri miyoptu ve yüz şeklinde Marfan Sendromu bulunduğunu gösteren işaretler vardı. Lincoln, siyasi hayatına yenilgilerle başlamasına rağmen, azimle çalışması sonucu A.B.D’nin unutulmaz başkanları arasında yer almış ve ülkesinde köleliği kaldıran başkan olarak tarihe geçmiştir. Aynı zamanda bilgelik dolu vecizeleri ile günümüze kadar unutulmamıştır. En meşhur sözlerinden birisi de şudur: “Çile çekmemiş insanların çok az meziyete sahip olduklarını tecrübe ettim.

    Franklin Delano Roosevelt

    Amerika Birleşik Devletleri’nin 32. başkanı olup en uzun süreyle görevde kalmış olan başkanıdır. ABD halkı tarafından kısaca isminin baş harfleri olan FDR şeklinde anılır. 1921 yılında Franklin Roosevelt o dönemde çok büyük salgın halinde olan çocuk felcine yakalandı. Hastalığı yenmesine karşılık bacaklarına gelen felç yüzünden yaşamının geri kalan bölümünde bir daha yürüyemedi. ABD tarihinde engelli olan tek başkandır. Tekerlekli sandalyesiz bir yerden bir yere gidemiyordu ama ayağa kalkması ve ayakta durup konuşma yapması mümkün oluyordu.

    Stephen William HAWKİNG

    1942 yılında doğan Hawking, ALS hastasıdır; tedavisi mümkün olmayan bu hastalık sayesinde evrenin sırlarını anlatan kitaplara ve bilimsel çalışmalara imza atmıştır. Bu hastalıkta beyin sağlam kalmasına rağmen bütün vücut çöker. Başarı kültüründe “Beynin sağlam ise vücudunun neresi engelli olursa olsun, başarıyı yakalarsın” genel inancı, adeta Hawking’de anlam bulur. Doktorlar birkaç yıl ömür biçmesine rağmen elli yıla yakın zamandan beri yaşam mücadelesine bilimsel çalışmaları ile devam etti.

    Louis BRAİLLE

    Louis Braille, görme engellileri için dünya çapında okuma ve yazma için kullanılan görme engellilerin okuyabilmesi için braille alfabesinin sistemini icat etti. Braille, 1’den 6’ya kadar belli bir düzen içinde sıralanmış kabartmalı noktaları parmaklarla üstünden geçerek okunur. 3 yaşından beri göremeyen Louis Braille, Braille Alfabesi ile görme engellilere ışık olmuş ve bütün engelli insanların umudu olmuştur.

    Helen KELLER

    Bebeklik çağından itibaren görme, işitme ve konuşma engelli olması, onu pek çok meslektaşından ayıran önemli özelliğidir. Engellerine rağmen başardıkları, onu efsanevi bir kişilik haline getirmiştir. Beş lisan bilen, bisiklet, kano ve yelkenli ile gezintiye çıkan, yüzen, satranç oynayan Helen Keller, yazdığı makaleler ve bir dizi kitapla kendisini engellilere yardımcı olmaya adamıştır. İnsanlar arasında adaletsizliklere savaş açan Helen Keller, buna rağmen insanın üretebileceğini, “Eğitim Her Engeli Aşar” inancı ile kendisi gibi görme ve işitme engellilerin eğitimle kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceğini ispatlamıştır. Hem yazmış, hem konuşmuş ve herkese umut aşılayan konuşmaları ile destek olmuştur. Bu konuşmalarını da işaret dili ile yapmıştır.

    Ludwig van BEETHOVEN

    Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen işitme engelli olmuştur. Bu dönemden sonra işitme engelli olması müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi işitme engelli olduğu dönemde bestelemiştir. Beethoven’in hayatı bize insan isterse işitme engelli olmasına rağmen besteler yapabileceğini ve bu alanda dünyaca tanınan eserler verebileceğini göstermektedir.

    Thomas Alva EDİSON

    Biz onu ampulü bulan adam olarak tanırız. İşitme engelli olması, onu umutsuzluğa sürüklemez ve bu onun yalnız kalarak yeni icatları için düşünmesine ve kendini geliştirmesine sebep olur. Böylece 2500’e yakın buluşa imza atar. Başarısız deneylerden sonra deneyleri bırakmasını söyleyen dostlarına:  “Ben başarısızlığa uğramadım, 2000 tane tecrübem oldu.”

    David BLUNKETT

    İngiltere’nin ilk görme engelli içişleri bakanı olan Blunkett, 1947 doğumludur ve kamu alanında dini özgürlüklerden yana olmuş ve bakanlığı sürece bu konuda mücadele etmiştir.

    Veysel ŞATIROĞLU (Âşık Veysel)

    Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, yedi yaşında çiçek hastalığından dolayı bir gözünü kaybetti. Engelli olması hiç bir zaman onu türkülerinden ayıramadı.

      Görüldüğü gibi tarihte iz bırakmak için hiç bir şey engel değil.

      REKLAM ALANI
      YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
      18 Temmuz 2024
      1 Ağustos 2024
      4 Ekim 2024
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.